събота, 6 март 2010 г.

СЪН В СЪНЯ


Темата „СЪН В СЪНЯ” е част от състезанието BLOG CHALLENGE, по инициатива на Пламен от Блогатство. Състезанието е за брой подписани коментари.

Победител в BLOG CHALLENGE № 1 е БИСЕР ВЪЛОВ http://biservalov.net/

Победител в BLOG CHALLENGE № 2 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE3 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE № 4 е БОЖИДАР КОСТОВ http://bojidar.site90.com/?p=342

Победител в BLOG CHALLENGE5 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE6 е ВАСИЛЕНА ВЪЛЧАНОВА http://vasvalch.com/

Моля, оставете тук вашите коментари и гласувайте с бутона Свежо!


Преди много, много време - толкова много, че песъчинките, в пясъчния часовник, с който го отмервали се изтънили и станали почти невидими, живяло едно момиченце. То било мъничко, слабо, с руса коса и сини любопитни очи. Косичката му връзвали със синя панделка, която приличала на голяма пеперуда, кацнала върху глухарче.

Момиченцето обичало да чете приказки, а после подреждало парцалените кукли, ушити от дядо му и си измисляло нови приказки, защото никак не обичало тъжните. Искало краят винаги да е хубав. Малката кибритопродавачка намирала топъл дом, маса с курабийки и топло мляко, малката русалка и нейният принц живеели щастливо на остров в блестящ дворец, който се виждал отдалеко, злата вещица пиела от вълшебен извор и се превръщала в добра фея, лошият великан ставал защитник на слабите... Растяло момиченцето, приказките, които четяло се променяли. Все по-трудно измисляло добър край за тях.

Улисано в стремежа да измисли красив край на поредната приказка, нито то, нито родителите му забелязали, че се е превърнало в млада жена. Вече не приказките, а животът започнал да поднася тъжни истории, и било време да разбере, че не може да измисли хубав завършек на всяка от тях. Вместо на куклите, разказвала на баща си какъв добър съпруг си е намерила, как добре и сговорно живеят, а баща и тъжно поклащал глава и се правел, че и вярва.

Разболял се баща и и не след дълго починал. Младата жена потънала в дълбока скръб. Нямало как да измисли добър край на тази история, нито на кого да го разкаже. Дълги дни и нощи плакала, докато на края, изтощена от сълзите, скръбта и мислите, заспала.

Заспала, и сънувала, че спи. Виждала се сякаш от страни. Облечена в старичък анцунг, спяла на табуретка, подпряна на таблата на детското креватче. В креватчето - малкият и син, пламтящ от температура, а на съседното легло, другият и син, също болен. Видяла, как се стряска от неволната дрямка и протяга ръка към челцето на детето. В този миг, в стаята влязъл пияният и съпруг и с виковете си събудил децата.

Това я събудило наистина. Огледала се. Дааа - анцунгът на гърба и бил същият. Децата наистина били в креватчетата си, но спяли здрав сън. Съпругът още не се бил прибрал от поредния запой. Станала и изведнъж разбрала - не може да бъде ИЗМИСЛЕН добър край! Трябва да го създаде.

На следващия ден хванала двете деца за ръка и напуснала дома на пияния си съпруг. Започнала да създава сама доброто в живота си. Така живее и до сега. Не се опитва да измисли добрия край, а твори добро продължение на това, което и се случва.

55 коментара:

  1. Моля, приятели, оставете ТУК коментарите, ако Ви е харесало, ПОДПИьшЕТЕ ги и гласувайте с бутона СВЕЖО

    ОтговорИзтриване
  2. Мъдро и точно.
    Наистина ,ако не вземеш сам в ръцете си живота,не можеш да очакваш съдбата да ти поднесе.
    Браво,Нина!

    ОтговорИзтриване
  3. Мъдро!
    Това е хубавото на истинските приказки-трябва да ги преживееш...

    ОтговорИзтриване
  4. Нина - с любопитни сини очи и пеперуди в косите.., хареса ми "не може да бъде ИЗМИСЛЕН добър край! Трябва да го създаде." NownessКатина

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче,продължавай да ни радваш с публикациите си!Успех от мен!
    Поздрав-Ваня Божкова.

    ОтговорИзтриване
  6. Това малко момиченце днес се е превърнало в мъдра жена, помагаща на доброто да се случва и сама творяща го. Благодарна съм на съдбата, че ме срещна с теб, Нина.Ти си талантлив и борбен човек, на който се възхищавам.
    Добрина Атанасова

    ОтговорИзтриване
  7. Реален сън в съня. Много тъжен но реален и приказкта е свършила преди да започне.А НИна така ние поднася, че неволно ни връщата в детството ни.Всички знаем, че добрият край в приказките го няма в живота.
    Благдаря ти Нина написала си истински бисер......
    Аспарух Танков

    ОтговорИзтриване
  8. Най-хубавото нещо, което направило малкото момиче е това, че се е превърнало в мъдра, зряла жена, която се е научила сама да управлява живота си.
    Твърде кратко сме на тая земя, за да съобразяваме всеки свой жест и всяко свое желание с исканията на всички останали. Не съм егоист по природа , но последните седмици ме научиха, че човек трябва да се раздава така, че да оставя и малка частица за себе си.
    Нинка, ти си великолепен човек. Човек от който се възхищавам и който уважавам безкрайно.
    И аз като Добрина ще кажа - Благодаря на случайността, че ни срещна.
    Люба Хаджидобрева

    ОтговорИзтриване
  9. Всъшност добрия край предстои.Момиченцето е намерило пътя за създаване на добрия край! Доброто е субективна категория за всеки, важното е живота да продължава и ние да държим юздите!
    Отново прекрасен разказ Нина -мъдър и позитивен!

    ОтговорИзтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Да се измисли край е лесно. Хоп - и той е засукан, или простичък, или интересен... Но когато трябва да измагьосаш от въздуха този край, изведнъж ти идват на ум много, много, много краища. :) Пък те водят до други приказки... И всъщност няма край на приказка, а много възможности за отворена врата към друга.
    Като например за друго момиченце с кестеняви коси и същите тези сини очи... :)))

    ОтговорИзтриване
  12. Jivotat e niz ot prikazki.Svarshva edna,zapochva druga.V poveche ot sluchaite nie pishem nachaloto i kraya.Moje da ima krasivo nachalo i tajen krai i obratno.Tova nyama znachenie.Znachenie ima poukata,koyato te pravi slab ili silen.Ti si silen i korav chovek,Nusya!Chovek s nejna dusha i golyamo sarce!!!Poukite ot prikazkite v jivota ti sa te napravili choveka,koito e priyatel na mnogo hora i za vsichki nas tova e privilegiya.

    ОтговорИзтриване
  13. Отново хубав разказ! Удоволствие за четене :)
    Лена Станева

    ОтговорИзтриване
  14. Марина Симеонова6 март 2010 г. в 14:42

    Тъжно,но точно!"Измислен" край ще си остане измислен,по-важно е какво човек иска,може и успее да направи в реалност.Браво, Нина!!! А нали съвсем наскоро всички сме помогнали на една приказка - ПЕТЯ.

    ОтговорИзтриване
  15. МНОГО САНТИМЕНТ, НО ТОЛКОВА ПРЕКРАСНО! БРАВО! АСЕН АЛЕКОВ

    ОтговорИзтриване
  16. Blagodarya ti ,mila Nina!Istoriyata me trogna i ocharova!

    ОтговорИзтриване
  17. Хареса ми описаното,доста е тъжно,щото това е съдба и моята не е по-добра от тази на Нина. Аз се разделих,след 18год.брак с бащата на двете ми деца и съпруг- алкохолик.Но...след време загубих и двамата си големи синове,което е още по-тъжно майката да надживее децата си.И няма как, колкото и да е тъжно,мрачно и мъчително. Животът продължава,благодарение на добри хора, който ми помагат психически да продължа...

    ОтговорИзтриване
  18. Поздравления, много ми хареса - "Не се опитва да измисли добрия край, а твори добро продължение на това, което и се случва."

    ОтговорИзтриване
  19. Neshtata,koito pishesh sa vinagi mnogo trogatelni.
    Pojelavam ti uspeh!

    ОтговорИзтриване
  20. Много е истинско ! Поздравления и дерзай !

    ОтговорИзтриване
  21. Да вземеш живота си в свои ръце не винаги е лесно като решение. Обикновено се носим по течението на ежедневието и даже и не се замисляме как точно живеем. Но нека всички да имаме куража да погледнем истината в очите и ако тя не ни харесва да я променим. Няма какво да чакаме принца на белия кон който да ни спаси. Спасението е в нас самите!
    Прекрасно е Нина!

    ОтговорИзтриване
  22. КАК БИХ ИСКАЛА ДА СРЕЩНА ТВОЯТА ГЕРОИНЯ ПРЕДИ ГОДИНИ, НИНКА!!! ДА ПОЧЕРПЯ КУРАЖА ОТ НЕЯ И ДА СЪЗДАМ КРАЯ НА МОЯТА ПРИКАЗКА САМА....А НЕ ДА ПОЗВОЛЯ НА ДРУГИ ДА ГО ОПРЕДЕЛЯТ......
    НО СЕ РАДВАМ, ЧЕ ТЕ СРЕЩНАХ ТЕБ, СЕГА, МИЛА ПРИЯТЕЛКО, ЧЕ СИ ДО МЕН И ЧЕ МОГА ДА СЕ ДОКОСНА ДО ДУШЕВНОСТТА ТИ!
    БЛАГОДАРЯ ТИ ,НИНКА! БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ПРЕКРАСНАТА ПРИКАЗКА, НАРЕЧЕНА......ЖИВОТ
    ТИ СИ НЕВЕРОЯТНО ЗАВЛАДЯВАЩ РАЗКАЗВАЧ!!!

    ОтговорИзтриване
  23. ВЪЗХИЩАВАМ ТИ СЕ, МИЛА ПРИЯТЕЛКО И СЕ РАДВАМ, ЧЕ СЪМ ТОЛКОВА БЛИЗО ДО ТЕБ И МОГА ДА СЕ ДОКОСНА ДО НЕВЕРОЯТНИЯ ТИ ТАЛАНТ НА ЗАВЛАДЯВАЩ РАЗКАЗВАЧ!!!
    ПРЕГРЪЩАМ ТЕ, ДИМА!

    ОтговорИзтриване
  24. Пробуждането...даѝ боже всекиму...Аплодисменти,Нина

    ОтговорИзтриване
  25. мале така не се бях зачитал мн отдавна! Най-добре лично аз възприемам заложената тук идея точно под тази форма, под формата на приказка.Четох една книга скоро "Апокрифната история на света", където се обяснява колко тайни послания и идеи се крият точно в приказки като тази, детски приказки :)

    ОтговорИзтриване
  26. Човек трябва сам да управлява животът си, а не да го остави по течението - това научих от тази приказка.

    ОтговорИзтриване
  27. Браво,Нинче!За сетен път-мъдрост!Хубавото никога не идва само!За него трябва и да се бориш!Затова пък радостта от него е много истинска и голяма!
    И.Недев

    ОтговорИзтриване
  28. Човек е онова, което мисли. Каквито са мислите, такъв е той.

    ОтговорИзтриване
  29. Спомен за нещо лично преживяно-това е което усетих четейки....Хубаво и силно!

    ОтговорИзтриване
  30. Казах ли колко много ми хареса?!:)))

    ОтговорИзтриване
  31. Светът е за храбрите духом...Мария Сотирова

    ОтговорИзтриване
  32. всъщност,

    приказката никога не свършва, нали?
    има страници, има глави, понякога томове, но приказката все си остава НЯКАК недоразказана, песента - недоизпята...

    стига, разбира се, човек да вярва в приказки. ;)

    ОтговорИзтриване
  33. "Започнала да създава сама доброто в живота си."
    От тук започва добрият край... Благодаря ти, Нина, че те има.

    ОтговорИзтриване
  34. Право в целта. Да можеше всички да сме толкова силни да променим онова, което ни боли в живота.

    ОтговорИзтриване
  35. един глас от мен!
    другия път нещо по- весело.
    от демокрацията насам ми е едно драматично...
    та чак трагично.

    ОтговорИзтриване
  36. НИНЧЕ,МНОГО МЕ НАТЪЖИ,НО ТАКАВА СЪДБА ИМАТ МНОГО ЖЕНИ.ДАНО ГО ПРОЧЕТАТ И НАМЕРЯТ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ.ВЪЗХИЩАВАМ ТИ СЕ! ДИДИ

    ОтговорИзтриване
  37. Много сериозна тема, но и добър финал. Успех! :)

    ОтговорИзтриване
  38. Пак си горчиво-сладка...като самият Живот.

    И пак ти се възхищавам - и на таланта, и на силата!

    Честит празник! И успех!

    ОтговорИзтриване
  39. Прекланям се пред теб,Нинка! И съм горда,че те познавам!

    ОтговорИзтриване
  40. Мария Янакиева9 март 2010 г. в 12:41

    Поклон и от мен ...

    ОтговорИзтриване
  41. Супер история! Успешно състезание! :)

    ОтговорИзтриване
  42. хареса ми,много дори! поздравления и успех!
    от ралица христова

    ОтговорИзтриване
  43. Людмила Астарджиева9 март 2010 г. в 19:02

    Нинче,страхотна приказка! Приказката на нашата реалност, която ние създаваме. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  44. браво мамче,страхотен разказ,който мнозина може би биха могли да разкажат,но го разказа ти,затова те поздравявам! Взела си най-правилното решение в живота си и си създала хубавия край !
    Обичам те мамче и продължавай да пишеш!
    Светулчица тво

    ОтговорИзтриване
  45. Савина Христова9 март 2010 г. в 20:46

    Потънах в съня......много истинско и емоционално!Поздравления, Нина......имате моя глас!

    ОтговорИзтриване
  46. Нина, сега наистина имам чувството, че те познавам. Отговори на много тайни незададени неудобни въпроси. Искам те да ми разказваш. Страшно ми харесва началото. Деси от Бургас

    ОтговорИзтриване
  47. Успех! Аз този път участвам само на олимпийския принцип: http://blogatstvo.com/top/7/

    ОтговорИзтриване
  48. Сънната реалност си е отделна реалност. По някой път е за предпочитане пред реалната реалност. Знам, че и двете зависят от нас...Успех!

    ОтговорИзтриване
  49. Преди години един журналист сподели с мен, че Министърът на образованието в една от скандинавските страни внесъл предложение за необичайна забрана: да се преустанови практиката в училищата да се изучават вълшебни приказки. Животът бил достатъчно жесток, за да бъде създавана трайна заблуда у подрастващите, че битието им ще се подреди по приказен начин. Първата приказка, която попаднала под ударите на въпросната забрана, била "Пепеляшка".

    Драга Нина, Вие сте напълно подходяща да бъдете Министър на образованието.

    Искрени пожелания за успех!

    Ваш, Илия Кожухаров

    ОтговорИзтриване