вторник, 19 октомври 2010 г.

НОВ РАЗГОВОР ПО СТАРА ТЕМА

Преди повече от година, все още прикована към леглото, написах нещо, по повод предаване, гледано по телевизията. Търсейки съмишленици освен тук, в блога, го постнах и в разни форуми. Може би защото не бях позната във виртуала, може би защото не знаех и къде да пиша, не получих особена подкрепа. Сега, година и половина по-късно, получих отзив, който ме удиви.
Първо ще копна тук дискусията си с една девойка, после ще прокоментирам чувствата, които този разговор предизвика.

***

  • От няколко месеца съм абонат на Булсатком. Много канали, високо качество – не че рекламирам – просто се радвам, че има с какво да запълня принудителното си седене пред телевизора.
    Не обичам сериали, предизборни бла-бла, стари филми... Много ми допадат разните предавания на Discovery, Animal planet и Zone club. С удоволствие гледам по последния предаването Място под слънцето. Във всеки епизод водещата предлага на двойка англичани да изберат имот в рамките на някоя държава. Разказва за района, за традициите, показва характерни архитектурни или интериорни решения. Бих желала да пътувам, да видя. Нямама възможност. Така че поглъщам всичко с голямо удоволствие. И о, чудо! В поредния епизод на млада двойка предлагат имоти в България. Даже се зарадвах – та това е прекрасно! Една добра реклама на страната ни!
    Какво беше разочарованието ми, когато епизодът започна!
    Първо музикалния фон – източно маане (разбирай турски фолклор). Водещата обяснява, че 80% от населението живее в селата. Достатъчно е да се надникне с половин око в сайта на НССИ, за да се види, че само София, концентрира около 17% от населението. А градското население е около 71 %. Това може да се види и в WIKIPEDIA, при това не само в българския вариант на енциклопедията.
    После започва обяснение, как живеят и работят българите на село. Кадри от някаква махала, дядо с пет-шест проскубани овце, две баби с мотички в камениста нивичка...
    Е, не мога да си изкривя душата. Имаше и прекрасни панорамни кадри на Велико Търново, на гори и планини, но общото внушение – там (тоест ТУК, в БЪЛГАРИЯ!) хората живеят бедно, като аборигени, къщите им са порутени, технически прогрес няма, а българите – извинете ме – показваха откровено цигански катуни или очукани хорица. Не че ги нямаме. Не че няма по селата възрастни хора с мотички. Но ТОВА ли е България!!!
    Надявам се и друг да е гледал този епизод и да попита създателите му – само това ли са видяли в България. Едва ли в Испания, Франция, Белгия няма бедни хора, борещи се за хляба си, бедни квартали, гета... Но в това предаване те не са показани. ТАКА е показана САМО България!
    Обидно е!
    Мечтая, някой да се противопостави на това - аз нямам друга възможност, освен да пиша по форумите...
    преди повече от година · Изтрий публикацията
  • Daria Panayotova A kakvo beshe predavaneto po nacionalnost ? Moje bi e vajno da utochnite ?
    в неделя · Докладвай
  • Нина Гордиюк Английско
  • Daria Panayotova Da, i kakvo e uchudvashtoto v statijata im ? vsichko e dostoverno, nali?
    в неделя · Докладвай
  • Нина Гордиюк Не! Не е достоверно! Нито музиката, нито това, че тук се продават САМО къщи в изостаналите райони, с решетки по прозорците, с вид, като че всеки момент ще паднат. Филмът е сериен, явно вид реклама за продажба на имоти в различни страни. Да не се чудят тогава господата англичани, накупили си имоти в подобни селца, от къде им идват ядовете. В Испания, Италия, САЩ, Австралия също имат райони, които се обитават от хора с не особено висок статус. Но в същия филм те не се показваха. Там показваха друго. Дори Хърватска беше представена по-добре.
  • Daria Panayotova Naprotiv, dostoverno e ! Vie bila li ste v Evropa? Ako ne. molia da ja posetite !
    Nito stolicata, nito gradovete ni imat neshto obshto dori s tezi v Ungarija, koito ne sa chak s takyv standart kato v Skandinavija, nito kato v Liuksembourg i tova pravi vpechatlenie.
    Omryzna mi shvedite da mi zadavat vyprosi dali v Bylgarija e imalo voina. Vsichko izglejda taka!!!! Zashto pred kyshtite ni niama cvetni gradini kakto navsiakyde v zapadna Evropa ? Zashto? Zashtoto vsichko se postiga s trud, neshto koeto lipsva na horata v selata i v gradovete, ne e dostatychno samo da si izchistish kyshtata, a da napravish okolnostta dostojna za jiveene. Fakt e, che pravistelstvoto ne pravi nishto, no na nikoi ne mu prechi da e tvorcheski i kreativen , nali ??
    Ako vsichki napraviat pred domovete si chudesni gradini, anglichanite shte go pokajat. Ima li niakyde na Zapad v selata ovce, kozi, i povlecheni babichki s zabradki? Pitam ima li ???
    Ima li standart? IMA !
    A tuk niama, zashtoto sme si sami vinovni che sme povlecheni ovce ! I tova e fakt. Ima i hubavi imoti, ima i vili, ima i palati no kolko procenta sa te na ostanalija bokluk, tuk vse oshte e edna kochina. Edna liastovica prolet ne pravi!
    Kolko vreme triabva da se osyznae che hubavite neshta stavat s trud ! Pone otnosno chistotata ! Ako horata ne go razberat pravitelstvoto ne moje nasila da hvashta edin po-edin za ushite i da mu kazva : - Shte blagovolish li da hvyrlish tova v koshcheto ? Shte blagovolish li da si izchistish pred kyshtata, zashtoto ovcete ti i kokoshkite ti hodiat po pytia ? Koi kaza che kokoshkite triabva da hodiat po putia kato v poslednata Diarbekirska mahala. Ne, tova ne stiga, triabva da e mrysno, VEKOVE !!!!! Vekove minavat dokato na Baj ti Ganio mozyka se seti che maj, ama maj ima neshto neredno tuk ! HAJDE DA SE NAUCHIM MALKO NA ESTETIKA !!!!

    ***
    Не съм дива патриотарка, която пищи като ущипана госпожица при всяко негативно изказване за България. Не съм и "пенсионерка, която не разбира от компютри и се възмущава от латиницата" (както ме нарекоха в един форум).
    Определено се гордея обаче, че съм БЪЛГАРКА, макар в кръвта ми българското да е доста относително. Независимо от прародителите си, които са руснаци, австрийци, гърци аз съм родена ТУК. ТУК съм расла, ТУК съм учила. ТУК са гробовете на тези, които съм загубила. ТУК са децата и внуците ми. Така че, "БЪЛГАРЧЕ ДА СЕ НАРИЧАМ, ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ".
    Пиша само и единствено на кирилица. По БДС. На десетопръстна система. Е, когато се налага да пиша на някой от езиците, които зная, ползвам и латиница, но това е понятно.

    Чудя се, от къде у това младо момиче толкова негативна емоция към корена! Далеч съм от мисълта, че у нас всичко е розово. Аз също виждам и гетата, и мръсотията по улиците, и неуредиците в законодателство, и в икономиката, и в образованието. И не рядко критикувам. Но критиката трябва да бъде градивна. Ходила съм мило момиче из Европа. Ходила съм и из нашите селца и градове. Честно казано, не съм сигурна, дали стерилният ред състоящ се от еднакви къщи с еднакви дворчета, подредени като войници ми е по-мил, от градинките с пръснати из тях латинки, рошави розови храсти, увити около портичката, разкошни далии надничащи покрай притките с фасул и петунии под прозорците, саксиите с мушкато и индрише, изнесени на перваза, аромата на цъфнал салкъм и липа...

    Дария, надникни в албума на Йосиф Герон


    Кзва се Beautiful Sofia - защо ли?

    Надникни в блога на Цветана Шаханска -


    Ще видиш, колко е хубава България! Дори в моя профил във фейса има снимки (а аз все още не мога да се движа самостоятелно на дълги разстояния и да снимам всичко, което бих искала)
    Следва простичкия въпрос: какво да направим, за да не прилича страната ни на място, където е имало война (според твоето изказване) Ами отговорът е още по-простичък. Трябва всеки да започне от себе си. От своята тераса, от пространството пред блока си, от градинката в съседство. Няма да стане бързо. Но колкото повече хора го направят, толкова по-хубаво ще става около нас. Постига се с труд, казваш - така е! Сега си задай въпроса - би ли взела мотичка, метличка и би ли излязла да направиш нещо пред входа, където живееш, или пред офиса.
    А колкото до предаването, продължавам да твърдя, че не представя България по начина, по който в поредицата се представят други дестинации. Вчера съвсем съзнателно прекъснах разговора. Ядосах се и може би щях да бъда злъчна и зла в отговора си. Събеседничката ми не заслужава това - тя е млада и явно я боли, че живее на неподредено място. За това и писах днес и тук. Да се научим на естетика, казваш - съгласна съм. Но естетиката започва не от охулването и отричането на "всичко българско и родно", а от възторга, че е такова - РОДНО, и от собственото усилие да се промени нещо. Започва от самоуважението, от навика да пишеш с БЪЛГАРСКИ букви на БЪЛГАРСКИ.
    Не се гневи, мило момиче. Не искам да изпадам в ролята на нравоучителна лелка. Просто искам да ти кажа, че отрицанието не е градивно.

5 коментара:

  1. Камен Шарланджиев19 октомври 2010 г. в 10:28

    Аз по европа съм бил... макар и малко.
    Офце и крави и там си имат.. но не са пуснати безразборно да се разхождат... Това го има само в Индия.
    По нагоре чета за някакви градинки... Това ли е всичко? Защото ако с 1 градинка ще се реши проблема, хващам лопатата и тръгвам да прекопая цяла България. НЕ! проблема е че живеем мизерно, непрекъснато ни мачкат, и мислим само как да свържем двата края. Мислим само как да си решим проблемите, докато живота минава покрай нас. ТОВА е най-големия проблем на всеки Българин, вкл. и моя проблем.
    Нямаме средна класа, имаме безобразно богати хора (естествено криминално проявени), безнаказано коромпирани чиновници и много бедни мизерстващи хора, които се чудят как да изкарат идващата зима.
    Ще ви кажа какво е моето мнение, на запад се работи, и то здраво, но хората са освободени... освободени от такива битови мизерни проблеми.
    Знаете ли че в Холандия на пример хората си пеят по улиците? А в Дания?
    Относно това как е представена България, което е и главната тема: Еми НЕ! България не е само МИЗЕРИЯ, порутени къщи и бабички. България е невероятно красива държава, с кисел и зле поддържан народ! Приветливи сме само към чужденците, а между нас сме все едно на война.
    Това е моето мнение.
    Поздрави на всички.

    ОтговорИзтриване
  2. Камене, всяка крайност е в края, както се казва. Не сме кисел и зъл народ. Да, трудно ни е. Но за да стане по-леко пак на нас се пада да правим нещо. Това с лопатата е метафора. А до колкото знам, ти макар и трудно, се справяш с живота, трудиш се яко, умееш и да отморяваш и далеч не си кисел и зле поддържан! (смиг)

    ОтговорИзтриване
  3. Лошото е, че и сами наливаме масло в огъня. През последните 20 години толкова се промива мозъка на народа, толкова си ръсим главата с пепел, толкова се експонира само негативната, че наистина много хора започват да си мислят, че тук е ада. Това проличава ярко и от коментара на девойчето в блога. Докато има хора като Мартин Карбовски, който изважда на екран някаква утрепка, каквито има във всяка страна и ордо заявява - Това е България. Когато гръмнаха случаите с педофилите в Белгия и бащата затворил дъщеря си в Австрия на нито един белиец или австриец на нито една тяхна медия не й дойде на ум да каже -Това е Белгия/Австрия. Обиколил съм половината свят и мръсотия и по улиците и у хората има навякъде. Не казвам, че у нас е както трябва и както го искаме, но е факт също така, че почти всички чужденци, които посещават България са възхитени и дори проявяват по-голямо разбиране към разбитите тротоари отколкото ние самите.

    ОтговорИзтриване
  4. Нина , когато човек се настрои да вижда само негативното спасение няма. Отрича се всичко - и хубавото. Трябва да имаш очи да ВИЖДАШ красотата, която си съществува около нас, стои си, чака да бъде забелязана...И съм съгласна напълно с коментара на Yosko. Голямо промиване на мозъци става тук. Аз не гледам новини, безсмислени шоу програми, те са вредни за здравето...Докато това не се осъзнае, ще има все по - надъхани черногледци. Нека гледаме хубавите, красиви неща, които са тук. Това въздейства много добре на нашия статус!Дава положителен поглед и е добре за всички. Поздрави, Нина за хубавия пост:)

    ОтговорИзтриване
  5. На мен винаги ми е било интересно, как така моите познати от чужбина нямат подобни впечатления от България, а напротив - приятно изненадани и впечатление са от природата и хората. Мисля, че ако тръгнеш да показваш родното си място с гордост и любов, това и ще остане като впечатление у хората. Така че както ти казваш - промяната трябва да почне при нас, в главите и действията...

    ОтговорИзтриване