неделя, 21 март 2010 г.

ЕДНО ЗАБРАВЕНО ПИСМО

Темата „ЕДНО ЗАБРАВЕНО ПИСМО” е част от състезанието BLOG CHALLENGE, по инициатива на Пламен от Блогатство. Състезанието е за брой подписани коментари.

Победител в BLOG CHALLENGE № 1 е БИСЕР ВЪЛОВ http://biservalov.net/

Победител в BLOG CHALLENGE № 2 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE3 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE № 4 е БОЖИДАР КОСТОВ http://bojidar.site90.com/?p=342

Победител в BLOG CHALLENGE5 е ДЕСИ БОШНАКОВА http://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE6 е ВАСИЛЕНА ВЪЛЧАНОВА http://vasvalch.com/

Победител в BLOG CHALLENGE № 7 е БИСЕР ВЪЛОВ http://biservalov.net/

Победител в BLOG CHALLENGE № 8 е БИСЕР ВЪЛОВ http://biservalov.net/

Моля, ако Ви е харесало, оставете тук вашите коментари, подпишете ги и гласувайте с бутона Свежо!


По времето на перестройката любими материали, които казвах наизуст на разни сбирки ми бяха "Не разбирам" и "Писмо до Генералния секретар", на руския сатирик Задорнов. Той и до сега пише много щекотливи неща. Сега и на мен ми иде понякога да напиша нашенските неща, които не разбирам, или може би е добре да не се разбере, че разбирам... Така се появи преди време писмото, което все забравям да пратя до Президента, Министър-председателя и... Абе до всички.


Не разбирам. Колкото повече чета вестници и гледам телевизия, толкова по-малко неща разбирам. Не разбирам, защо за работно място в държавната администрация, при заплата 450 лева, и изисквания, на които отговарящият би могъл да работи за 1500 лева, на конкурс се явяват по 10-15 човека, па и връзки се търсят. Не разбирам, как след такива изисквания, написани в условията за заемане на длъжността, обикновено конкурсът се печели от хора, не отговарящи на нито едно изискване.

Не разбирам, защо след като цял свят вече работи под Windows и Linux, държавната администрация продължава да ползва продукти разработени под DOS. Че и ги разпространява безплатно, за задължително ползване при подаване на информация до контролните органи.

Не разбирам, само аз ли се сещам, че ако на конкурс по информатика се даде за задача разработването на такова програмно осигуряване, ще се получи хем по-качествен продукт, хем в няколко варианта, хем ще излезе много по-евтино.

Не разбирам, как фирми, не отговарящи на условията, залегнали в нормативната база за държавните поръчки, печелят не просто такива, а проекти, финансирани по линията на Евросъюза и неговите програми. Как, декларират, че няма да ползват подизпълнители, а после се оказва, че по веригата има поне три фирми подизпълнители на подизпълнителя.

Не разбирам, защо трябва да се проверяват притежателите на Бентли, яхти и луксозни имоти, след като са ги придобили, а не в момента на придобиването им.

Не разбирам, защо черният хляб, който по времето на баба ми е бил орисия на бедните, сега е на такава цена, че е достъпен на богатите.

Не разбирам, как бананите, дошли от далечни земи непознати, са по-евтини от черешите, растящи в края на съседния град или село.

Не разбирам, защо млади момичета, ходят да берат ягоди в Англия, а в нашите села пустеят земи. Ако толкова им се гази кал и им се копае, защо не идат в някое наше село да се бъхтят.

Не разбирам, по какво се различава партия АБВ от партия ГДЕ например, и какъв членски състав имат толкова много партии, дето се навъдиха, като повечето ми познати, а и аз не членуваме в нито една. Не разбирам, защо, от какъв зор, за кмет в село със затихващи функции, за заплата под средната има навалица от 7 кандидати например, а много често и балотаж „играят”.

Не разбирам, защо мога да преподавам във ВУЗ, но ако реша да преподавам в училище, ще ми плащат колкото на чистачката в същото, а учебниците ги пишат хора, които или не са виждали деца, или не са ходили на училище. Не разбирам, защо деца в седми клас не могат да решават задачи, с които моето поколение се е справяло в четвърти, защо майка ми на 81 години помни стихотворения, учени в началния курс, а днешните отличници, завършващи училище не могат да кажат нито едно.

Не разбирам до кога училище, медии, държава, полиция ще са виновни за това, че нечие дете е пострадало или е причинило страдание на друго дете. Не разбирам защо никой не попита къде са били родителите на тези деца.

Не разбирам, защо кмет, министър, фирма по чистотата са виновни за мръсотията, която заобикаля домовете ни. Може би е време да им вменим в дълг и да им търсим отговорност и за реда и чистотата вътре в домовете ни!

Не разбирам до кога ще говорим за правата на животните по улицата, а не поговорим за задълженията на човеците.

Не разбирам само аз ли не разбирам, или е по-добре да казвам, че не разбирам, за да не разберат, че разбирам тия, дето трябва да разбират.

63 коментара:

  1. Приятели, ако моето неизратено писмо е предизвикало у Вас размисли, моля, оставете ТУК коментар, и гласувайте с бутона СВЕЖО

    ОтговорИзтриване
  2. Нинка, няма как да не предизвикаш размисли. Ти винаги го умееш.
    Мисля си само, че докато всеки не поеме някаква лична отговорност в тая държава няма да почнем да разбираме.
    Според мен там се крие ключът за всичките ни проблеми.
    Дано доживеем мигът , в който нещата ще се променят наистина, а не само на думи и цветове.
    Хубав ден!
    С уважение : Л. Хаджидобрева

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно Нина! Увеличавам с един групата на неразбиращите.Колкото повече станем, толкова по-лесно ще направим нещата разбираеми и логични!

    ОтговорИзтриване
  4. Това се казва разказ ! Браво и да изпратиш това писмо!
    Емил Върбанов

    ОтговорИзтриване
  5. Разбираме, Нинка, всичко разбираме, толкова добре разбираме, че даже не питаме.
    Поздрави,Luba

    ОтговорИзтриване
  6. Не разбирам,защо "разбиращите" никога не разбират разбираемото!Време е да се върнат в училището за неразбиращите!Браво,Нинче!
    Иван Недев

    ОтговорИзтриване
  7. За съжаление,Нуся,и аз не разбирам и не мога да ти "помогна".Не стига,че не мога да ти помогна,а и аз имам нужда от помощ,защото ме настъпи по мазола с много от това,което си написала.

    ОтговорИзтриване
  8. Нина, ще използвам една схема предложена от Ортега-и-Гасет, като заменя вярата с разбирането: хората се делят на четири групи - такива, които разбират, че разбират; които разбират, че не разбират; които не разбират, че разбират и които не разбират, че не разбират.
    Поздрави!
    Иван Тотев

    ОтговорИзтриване
  9. И аз не разбирам как от двадесет години в тази държава нищо не е мръднало, освен джиповете и баровците!

    ОтговорИзтриване
  10. Невероятно е НИНка!
    И този път си безкомпромисно ясна!
    Аспарух Танков

    ОтговорИзтриване
  11. Много въпроси,един отговор!Всички го знаем!

    ОтговорИзтриване
  12. Някой написа ,че навежда на размисли.Аз не се замислям.
    Болна тема,някой трябваше да го каже открито.

    ОтговорИзтриване
  13. Драга Нина,

    Ако правилата на конкурса позволяват, поставете едно "І" в края на заглавието. До ден-два (или седмица-две) ще Ви се наложи да напишете "Неизпратено писмо ІІ". После - "...ІІІ". И така нататък.

    Успех!
    Илия Кожухаров

    ОтговорИзтриване
  14. Стайко Цонев21 март 2010 г. в 12:45

    Нина сега сме в криза.Всички разбраха.А ти?Моето предложение за излизане от кризата е:
    Предлагам на всички, които носят отговорност за това положение да се конфискува наполовина имуществото и да минат на минимална заплата.И понеже това е неизпълнимо поради невъзможността да се обединим около това предложение ви пожелавам приятен ден и, който има ниви да не ги оставя да пустеят.
    Сега разбра ли нещо?
    Успех,Стайко Цонев

    ОтговорИзтриване
  15. О, аз отдавна разбрах "схемата", разбрах също, че не мога да я променя еднолично, затова я промених лично - не участвам в никакви конкурси повече, нищо, че това улеснява конкурентите ми.
    Моята схема е проста, лесно осъществима и възможна за всеки...
    Успех за теб желая, Нинка, ти си прекрасен човек, а сега видях, че и творец!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ми хареса разказа! Чакам с нетърпение други!

    ОтговорИзтриване
  17. Марина Симеонова21 март 2010 г. в 13:40

    И аз "не разбирам",защо...Но разбирам,че така не е правилно.Затова се старая да живея според моите разбирания. Нина ,поздравявам те за още един хубав разказ!

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятно Нина!И този път си безкомпромисно ясна!Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  19. Не спирай да задаваш въпросите си, Нина.Дано дойде времето, когато това ще бъде излишно. Смея да вярвам в това!
    d_Liberto

    ОтговорИзтриване
  20. Разбираш! И аз разбирам! Но това ще помогне ли с нещо?
    М.Йарданова

    ОтговорИзтриване
  21. Tezi ot koito zavisiat otgovorite se praviat che ne razbirat vaprosite..A nie se pravim che viravame che te naistina ne razbirat...Darjava na absurdite Nina-podkrepiam vi goreshto !!

    ОтговорИзтриване
  22. Нима не разбираш Нинче-глас в пустиня,това е нашият зов.Всеки е глух и сляп за народа,но не и за собствения джоб.Сит на гладен не вярва! Поздравления-Ваня

    ОтговорИзтриване
  23. Ние питаме-те не отговарят!До кога?Изпрати го Нина.Изпращай го периодично-дано някой, ако не отговори поне да се замисли

    ОтговорИзтриване
  24. И аз неразбирам! А ако започна да пиша още какво не разбирам, сигурно няма да ми стигне цяла седмица.

    ОтговорИзтриване
  25. ohhhhhhhh, ako znaesh i az kolko neshta ne razbiram,ama kvo se e promenilo ot tova, loshto e ,4e niama koi nas da razbere....no ti vse pak izprati tova neizprateno pismo,moje niakoi niakoga da te 4ue i razbere,a posle i nashiat red dano doide ta ni razberat i togava i na nas vsi4ko shte ni se iziasni...
    uspeh nina

    ОтговорИзтриване
  26. Продължавам да не разбирам! Но лошото е ,че никой не се тревожи от това!

    ОтговорИзтриване
  27. Знаем, знаем защо е така. Знаем и кои са точно хората, виновни за това. Знаем и виновните, които са най-близо до нас. Знаем им имената. Но се страхуваме да направим каквото и да било. Страхуваме се да не ни се случи нещо. И докато се страхуваме, ще е така. До края на света. И виновните много добре знаят, че се страхуваме. И затова правят и ще правят и занапред всички тия свинщини. И ще ни се надсмиват. И ще плюят по нас, и ще ни мачкат както си искат. Абсолютно безнаказано. Докато някой не се престраши да им се противопостави. С ясното съзнание, че ще пострада много.

    ОтговорИзтриване
  28. Аз те разбрах, макар, че не съм политически, обществен или социален фактор. Аз съм мислеща личност и разбрах какво трябва да правя като такава, поне за това, което зависи от мен или е по силите ми. Добра провокация за разбиращите. Браво :)

    ОтговорИзтриване
  29. От дълго време насам живеем в Държавата на абсурдите. Закономерно е в такава държава, да има много наразбираеми неща!....... Закономерно е, но не е нормално!........ Онова което аз не разбирам обаче е до кога, ще продължаваме да си мълчим или да задаваме въпросите си полугласно и ще позволяваме да ни игнорират?!........

    ОтговорИзтриване
  30. Силно и тъжно! Много тъжно е ,че днешните деца не помнят какво е било преди и нямат база за сравнение- оттам и вероятно не си задават тези въпроси и вероятно приемат действителността за "НОРМАЛНА" ...

    ОтговорИзтриване
  31. Това "неразбиране" ми напомня за един разговор, който водихме с теб в Бургас.

    Тогава пак се надявахме, че ще и у нас ще почнат да стават разбираеми неща.

    ОтговорИзтриване
  32. :(((((( много съм тъжна,но това е действителността която ни заобикаля!Поздравления Ниночка!
    svetulka

    ОтговорИзтриване
  33. Силно и истинско!
    Поздравления и УСПЕХ!!!

    ОтговорИзтриване
  34. Нина, освен дарбата ти на разказвач, перото ти е социално, обществено ангажирано! Благодаря ти! Аз съм оптимист, че ще дойде времето тези, които са сторили схемата, за която пишеш в текста си, да отговарят....колкото и наивно да звучи това...Анин! Ще разберат и платят щото идва такъв ден за всеки...Тези, които идват след нас, са доста незрели социално и ще отмъстят и за нас...за съжаление...М.Сотирова

    ОтговорИзтриване
  35. Eх, Нина...не си единственната, която не разбира.Аз също си задавам тези въпроси от 20 години.Защо на някой все някой му е виновен.Всеки гледа в чуждата колибка.А от горе това и чакат-да си изиграят тяхната игра.
    Не оставяй писмото "неизпратено".Дано някой чуе гласа на хората!!!
    Желая ти успех.С теб сме!!!
    Вили Аргирова

    ОтговорИзтриване
  36. Таня Дировска22 март 2010 г. в 19:01

    Хора, докато ние самите не променим всичко вътре във себе си още дълго време няма да разбираме защо и как се случва всичко това! Та ние вече не смеем да се погледнем в очите, да не би да намерим там това, от което се крием.
    Нека да бъдем истински! Стига сме играли роли!
    Браво Нина! Колкото повече се пише по темата, толкова повече хора може би ще се събудят!

    ОтговорИзтриване
  37. Браво! Много ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  38. "Аз знам,че нищо не знам",може би трябва да се перефразира вече.
    Александра

    ОтговорИзтриване
  39. славно!!!! не разбирам, как така успя да ни накараш да си мислим, че и ние нещо не сме доразбрали ;)

    ОтговорИзтриване
  40. ЕЕЕЙ, НИНКА!!!! ПАК МЕ ОМАЯ С ТАЛАНТА СИ ДА ПИШЕШ ТОЛКОВА НЕПРИНУДЕНО И ИСТИНСКИИИ!!!
    ПРЕГРЪЩАМ ТЕ, МИЛА!!!! ДИМА
    А АЗ НЕ РАЗБИРАМ, ЗАЩО ДО СЕГА НЕ СИ НА ПЪРВО МЯСТОООО!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  41. Толкова много неща наблюдаваш и се опитваш да разбереш - има ли смисъл : събитията се случват въпреки нас; отговорите на всички въпроси не е могъл да намери никой, затова - опитай се да се справяш с проблемите един-по-един.Откакто свят светува е имало бедни и богати, щастливи и нещастни хора.Виртуозността на истинския философ е да намери щастие в бедността, да бъде богат и в нещастието си.

    ОтговорИзтриване
  42. Прекрасно казано Нинка. Моето лично мнение е, че всичко това е породено от промитите мозъци на българина. За 500 години турско робство не успяха да ни промият мозъка, но комунистите за 45 години комунистическо робство успяха!

    С уважение: Красимир Гаров

    ОтговорИзтриване
  43. Много точно е казано всичко, но какво от това. Манталитет не се променя за години, а за поколения.

    ОтговорИзтриване
  44. Извод - хората, дето трябва да разбират, всъщност разбират колкото и аз (а някои даже и по-малко (ако е възможно)), а тези, които наистина разбират, всъщност си разбират, ама вкъщи и от това, че разбират никой не разбира...

    Типично безпощадна :)

    ОтговорИзтриване
  45. Понякога се питам не е ли по-добре да не разбираме толкова...успех

    ОтговорИзтриване
  46. Vsichki pitame, no nikoy ne otgovarya, dori i nie koito pitame ne obichame da otgovaryame za tova koeto pravim ili ne pravim.

    ОтговорИзтриване
  47. Нина, стискам палци този път да успееш! Заслужаваш го !

    Розалина Райчева

    ОтговорИзтриване
  48. БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ! ДНЕС СЪМ НА ПЪРВО МЯСТО В КОНКУРСА BLOG CHALLENGE! СЛЕД КРАТКА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ С ПЛАМЕН, ЩЕ ПУСНА НОВАТА ТЕМА!

    ОтговорИзтриване
  49. Не разбирам,Нинка.как още това писмо не е стигнало до Президента???Ами те ийпичмънт му готвят - кой ще го чете след това,мила?
    А толкова ПРАВИЛНИ и ГОРЕЩИ въпроси имааааааа
    БРАВО!

    ОтговорИзтриване
  50. Да - виждам коментара и гласуването си,Нинка.......
    И вярвам,че и този път ще си № 1.......
    Пепа

    ОтговорИзтриване
  51. Браво Нинка!Написа го точно и ясно!
    Заставам зад теб и ти желая успех!
    Нина Димитрова

    ОтговорИзтриване