събота, 27 февруари 2010 г.

НА ВЪРТЕЛЕЖКАТА


Темата „НА ВЪРТЕЛЕЖКАТА” е част от състезанието BLOG CHALLENGE, по инициатива на Пламен от Блогатство. Състезанието е за брой подписани коментари.

Победител в BLOG CHALLENGE № 1 е БИСЕР ВЪЛОВhttp://biservalov.net/

Победител в BLOG CHALLENGE № 2 е ДЕСИ БОШНАКОВАhttp://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE3 е ДЕСИ БОШНАКОВАhttp://boshnakova.com/

Победител в BLOG CHALLENGE № 4 е Божидар Костовhttp://bojidar.site90.com/?p=342

Победител в BLOG CHALLENGE5 е ДЕСИ БОШНАКОВАhttp://boshnakova.com/

Моля, оставете тук вашите коментари и гласувайте с бутона Свежо!


Походката ми вече е различна. След дългите месеци прекарани у дома, вече се престраших да излизам и сама. Подранилата пролет ме изкуши и бавничко (за да не ми личи, че замятам единия крак) се разхождах по любимите си улички. Надничах през витрините на новоизникнали магазинчета, радвах се на слънцето, разкопчах палтото, за да усетя вятъра. Свалих и шапката. Беше приятно да вдишвам аромата на приближаващата пролет, макар примесен с този на автомобилите. Неусетно стигнах до морската градина. Чувствах се изморена. Изведнаж осъзнах, че отдавна не съм ходила толкова дълго и се изплаших. Седнах на една пейка и сякаш включих машината на времето...


Кога беше? Толкова отдавна! Завършвахме осми клас. Там, където сега е лъскаво заведение, тогава имаше военен стол. Майката на една от съученичките работеше там и ни разрешиха да си донесем почерпка, за да отпразнуваме завършването. Някой донесе грамофон, плочи и танцувахме, пеехме заедно с грамофона. Пред отворените прозорци накацаха баби от съседните къщи и ни се радваха. Сандвичите и пастите така си стояха по масите. Само лимонадата застрашително намаляваше, но пък точно отсреща беше "Гъбката" - павилион под формата на гъба, където продаваха най-чудната лимонада в чашка. От голям буркан с дълга лъжичка ти слагат в чашата лимонада, или малинов сироп, или сироп от мента и доливат с газирана вода. Като поднесеш чашата към устата си, за да отпиеш, усещаш по носа си тънките пръски от газировката. Връх на удоволствието беше да си поръчаш смес - по една лъжичка от всичко! Сипваха го в голяма чаша и удоволствието беше ммммммммм. Неописуемо. Но това сруваше 10 стотинки. А лимонадата - 2. На няколко пъти събирахме стотинки и в големи кани от стола, ходихме да купим смес - все пак празнувахме. В късния следобед ни подсетиха, че трябва да си тръгваме, защото столът трябва да се подготви за вечерята. А на нас не ни се тръгваше. Вече осъзнавахме, че осемте години, прекарани заедно са свършили. Какво ни очаква в новите училища, още не знаехме, но не ни се искаше денят да свършва.

До гъбката имаше въртележка. Забавление за бебета, а ние бяхме вече големи. Почти гимназисти. Големи ли? Кой каза! Събрахме последните си стотинки и помолихме човека на въртележката за няколко кръгчета. Не можа да ни откаже. Въртя ни дълго - докато изпеем целия си репертоар от любими песни. Бабите ръкопляскаха, класната седнала странично на едно конче се смееше, а ние пеехме. Една след друга, песните се преливаха, застъпваха...

Дълго седях на пейката. В ушите ми звучаха песните. Стана ми хладно и се огледах - гъбката си е още там. Но продават фанта, кока кола, няма вафли по 5 стотинки и лимонада по 2. Въртележката също беше изчезнала... Прецених, че няма да успея да се прибера пеш и се качих на първото такси. Шофьорът ме погледна доста странно, когато го попитах, как мисли, дали ако там сега има въртележка, ще позволят на 40 деца да се возят половин час почти без пари и да пеят, само защото са весели, хубави и току що завършили осми клас.

30 коментара:

  1. Моля, приятели, оставете тук коментарите, ако Ви е харесало.

    ОтговорИзтриване
  2. Ninochka, prekrasno e. Namam dumi za drug komentar

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятен образен изказ и чувствено въздеѝствие.

    ОтговорИзтриване
  4. Миличка Нина,чудесен разказ! Трогна ме, но през сълзи виждам пеещата въртележка и усешам вкуса на малинова лимонада!Разкадът ти е като врата във времето! Невероятен разказвач си!

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво...всеки си има своята въртележка,където понякога се качва със спомените от детството...

    ОтговорИзтриване
  6. НИНКА, ТАКА УВЛЕКАТЕЛНО РАЗКАЗВАШ!!!!
    НЕУСЕТНО И МЕН МЕ ПРЕНЕСЕ В ДЕТСКИТЕ МИ ГОДИНИ, ЗАВЪРТЯ МЕ НА МОЯТА ВЪРТЕЛЕЖКА ОТ СПОМЕНИ!!!
    ПРЕГРЪЩАМ ТЕ , МИЛА!!!! ДИМА ОТ БУРГАС

    ОтговорИзтриване
  7. Нинче, невероятен разказвач си! Имаш стил, богат и образен език,много искрена емоция. Отведе ме в своите спомени-бисери и се почувствах част от тях. Благодаря!
    Добрина

    ОтговорИзтриване
  8. красиво и неземно. толкова истинско, че нямам думи да се изразя. страхотен разказ. за пореден път се убедих, че твоите разкази са невероятно красиви. хвала на такива като теб. асен алеков

    ОтговорИзтриване
  9. Много хубаво,куражлийке!
    Четейки си спомних за гъбката, която е един от детските ми морски спомени. Керачка Михаел

    ОтговорИзтриване
  10. прекрасен разказ!Обичам те мамче и ти желая светъл път в попрището на разказвача!Там ти е мястото!Светулчица твоя която ще ти свети в по пътя!

    ОтговорИзтриване
  11. Поздравления Нина!Желая ти всичко писано от теб да се публикува в сборник от спомени!!!
    Целувки -Ваня

    ОтговорИзтриване
  12. На въртележката от нашите спомени всяко конче е еднорог, всяка количка - каляска за принцеси, всяко влакче - карета за принцове...

    Великолепен разказ, Нинка, който за мен е документален - помня и гъбката, и въртележката в най-прекрасната морска градина на света - Бургаската!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравявам те за прекрасния блог,Нина.Невероятна си.Чрез теб спомените оживяха сякаш беше вчера.Морската градина - първо въртележката,след нея първите любовни трепети и срещи в алеята на Пушкин...Благодаря ти,Нина,много увлекателно пишеш.Продължавай да ни радваш.
    Целувки и от мен - Дияна

    ОтговорИзтриване
  14. Иван Недев:Нинче,благодаря ти!Върна ме повече от половин век назад,за да ми доставиш красотата на старите млади спомени!

    ОтговорИзтриване
  15. Бях забравила тези дребни удоволствия,които сега дори срещу много пари не мога да открия.Върнах се с теб назад във времето.Мили,топли спомени!
    Чудесен разказ,Нина!

    ОтговорИзтриване
  16. Nin4e, strahotno e........ prosto nqmam dumi.....

    ОтговорИзтриване
  17. ех спомени, споменн..хубаво е..

    ОтговорИзтриване
  18. Носталгия и топлина. Прекрасен блог, Нина! Удоволствие беше за мен да го прочета.
    Лена

    ОтговорИзтриване
  19. Спомени, спомени... от онези безгрижни години, когато не всичко беше пари, но имаше смях и веселие над чаша лимонада...
    Благодаря, че върна времето, Нина, толкова живо и истинско е, а е тоолкова безвъзвратно отминало... ееех.

    ОтговорИзтриване
  20. Nusya,kak uspyavash da vazkresish tova prekrasno otminalo detstvo?!!!Chudesna si i nenadminata!Otnovo pih fash/limonadata/,vartyah se na vartelejkata i byah momicheto s debelata plitka.Blagodarya,blagodarya,blagodarya,NUSYA!!!

    ОтговорИзтриване
  21. Аз предлагам да се съберем 40 баби и дядовци па да пробваме дали ще ни пуснат на някоя въртележка. :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Поздравления, Нинка!

    ОтговорИзтриване
  23. аххх браво браво ;) харесва ми ;)

    ОтговорИзтриване
  24. Пак си на висота! И спомените ти отново са в сладко-кисел сос... ;-)

    А моята въртележка стана някак си бунтарска:

    http://blogatstvo.com/successology/rat-race/

    ОтговорИзтриване
  25. Видях я и твоята въртележка, Пламски! Дано видиш, какво има отвъд стената!

    ОтговорИзтриване
  26. защо ли и аз си я спомням тази въртележка?! А Гъбката и прекрасната лимонада смес бяха на всяко дете фаворит... ей, благодаря ти, че ми върна този хубав спомен :)))
    Деси

    ОтговорИзтриване
  27. Освен че разказвате страхотно, посланието ви накрая на текста е много дълбочинно.....трогва винаги.....

    ОтговорИзтриване
  28. Трогателна, истинска и много близка до сърцето ми, като че съм в машина на времето - пръските от газираното усещам по лицето си

    ОтговорИзтриване