неделя, 2 август 2009 г.

ДОБРИТЕ НОВИНИ

Знаете ли, че в България приемната грижа се е зародила в далечната 1928г, след земетресение! Хора, не всякога богати са приемали в домовете си сирачета и са делили трудния си залък и са им давали щедрата си любов.
Опитайте в Гугъл да напишете името на един от най-големите благотворители в Бургас - Коджакафалията. Излезат над 1600 резултата, с препратки към статии за скандали в дома за деца и юноши носещ неговото име. Пет или шест са за за него.
Позволявам си да постна малкото информация от следния адрес:
http://www.bourgas.org/terraincognita/pe-algeorg-b- g.html
Александър Георгиев – Коджакафалията е най-щедрият благодетел-дарител на град Бургас. Роден е към 1830 г. в с. Дюлгерия(с. Зидарово), бургаска околия. От ранно детство остава сирак. Притеснен от живота , 10-12 годишен работи като чираче в Созопол. По-късно се преселва в Бургас където се изявява като голям търговец. В търговската дейност му помагат зрелостта на големият ум, натрупаният опит и човечните черти на характера: простота в обноските, нравственост, скромност, и пословично трудолюбие. За 50 години труд спечелва над 1000 декара земя, 7 магазина, много къщи, ханове и други. От огромните блага, които е придобилсъс своя труд и способности , "за себе си е употребил нищожна частица, а грамадната част е отдал на обществото". Има ли друг бургазлия, който да е раздал "дворни места за подслоняване на повече от 600 семейства", а самият той близо 40 години да е преживял в "таванска стаичка"? Освен раздаваните дворни места бургаският благодетел направил дарения и много постройки: къщи, дюкяни, ханове и пр., които завещал на църкви, училища, болници, и благотворителни организации. Между тях са: българската болница "Евлоги Георгиев" в Цариград, българската църква "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Бургас, дюлгерлийските български църква и училище, женското дружество "Милосърдие". Александър Георгиев дарява по равни суми на българската, арменската и католическите църкви, турската джамия и еврейската хавра. Александър Георгиев - Коджакафалията почива на 15 юли 1913 г. в гр. Бургас.
Замислих се – какво знаем за доброто, което са творили нашите предшественици, за доброто, което творят нашите съвременници.
В учебниците по маркетинг пише, че негативната оценка се разпространява по-бързо от позитивната. Явно не само българска черта е да предъвкваме лошата новина и да неглижираме доброто. А колко ни е нужно на всички да чуваме и виждаме повече добри новини...

2 коментара:

  1. Нина, благодаря, че споменаваш за този човек...
    Доколкото знам и семейството ми е било от тези, получили парцел за къща от Коджакафалията. Коджакафалийската махала, така казваха на квартала ни, когато бях дете.

    Тъпо ми е, че името му в последно време се свързва само със този дом и скандалите около него.

    ОтговорИзтриване
  2. За някои неща трябва да се говори. Преди време си купих една книга - великите идеи на мениджмънта. В нея Коджакафалията е споменат, като един от тези, осъществили такива идеи. Лошото е, че сегашните мениджъри (разбирай новоизпечени собственици на фирми) не четат, а ни връщат във времето на дивия капитализъм.

    ОтговорИзтриване