вторник, 21 юли 2009 г.

ДОМ ЗА СТАРИ ХОРА

Дали като ехо от младежкия ми романтизъм, дали в резултат от възпитание, прочетени книжки, или всички заедно взето, но все още имам навик преди да заспя да строя своите въздушни замъци. Пренасям се в свят на неограничените възможности и творя своите чудеса. Създала съм училището на своите мечти, дом за стари хора, сиропиталище, болница... Все неща, които на яве не бих могла да направя, защото което не ставало с пари, ставало с мнооого пари. В реалния свят обаче, тия пари са в ръцете на недотам чистоплътни духом хора. Като резултат привидно добри идеи се превръщат в двулико чудовище – от една страна – капан за наивници, от друга – мелница за пари.


Защо се замислих пак за това. Рано рано сутринта, пускам все още неразсънена телевизора и за добро утро ме връхлита интервю с жена, взела нелекото решение да даде баща си в старчески дом. Народопсихологията ни отрича такова решение. В световната практика, е нещо нормално. Когато възрастният човек има нужда от непрекъснати грижи, от непрекъснато лечение семейството трудно може да ги осигури в домашни условия. Та избрала тази жена най-доброто. Частен старчески дом, отвън изглеждащ като замък, с такса, предполагаща перфектни грижи – 800 лв на месец. След два месеца се принудила да отведе стария си баща първо в Пирогов, после пак у дома, защото ходещият възрастен човек за този срок е превърнат в бледа сянка, с декубитални рани. При първото посещение жената установява влошеното му състояние, забелязва липсата на грижа, но решава, че е попаднала в неподходящия момент, при второто, прибира баща си. Журналистическото разследване показва пълна липса на грижи. Лоша и в малко количество храна, липса на персонал и медицински грижи, неспазване на нормативни изисквания, санкционирана от съответните инстанции с... 500 лв!!!

Разрових в мрежата. Има си всичко – и Закон за социалното подпомагане, и Правилник за прилагането му. Законодателят е визирал кой, как, при какви условия и стандарти може да осъществява дейност по предлагане на такъв вид услуга. Никъде обаче не видях какви санкции се предвиждат при нарушаване на стандартите. За мен това си е чиста проба опит за убийство, с дългосрочен рецидив. Бивши санитарки споделят пред камера, че на месец в дома са си отивали от живота по 10 – 15 души. Някой ще каже – нормално – възрастни, болни хора... Не! Не е нормално! Дано след медийния шум някой се разтича и провери ЗАЩО и КАК са си отишли тези хора! Мои близки плащаха почти такава сума за майка си в Израел. Жената беше в наистина много тежко състояние. Живя близо 7 години. Радваха се на контактите си с нея, черпеха от мъдростта и, не се самообвиняват за кончината и. Е, имали са възможност, направили са го. Не всеки може да прати роднините си в чужбина, да ги посещава там ежемесечно. А и трябва ли? В случая не става въпрос за хора с тежки заболявания, изискващи животоподдържаща апаратура, а за хора с износени от възрастта организми, на които в определен час трябва да се даде лекарство, храна, да им се помогне за разходка... Значи е нужно просто грижата за тях да се поеме от хора, с чисти сърца.

1 коментар:

  1. тони - Чета коментара Ви и напълно разбирам възмущението от това което сте чули и видяли.Неотдавна ми се наложи да обиколя няколко дома за възрастни хора. Най-силно ме възмути един от тях, който се намира на трети етаж на жилищна сграда от времето на прабаба ми. Изкачих се по тясни стръмни стълби -асансьор и дума да не става- посрещна ме една госпожа с малко понамръщена физиономия,но като разбра, че се интересувам от условията за настаняване и усмивката и стана като на клоун - сума 900 лв. Такъв кръгом направих, че не успях и довиждане да й кажа. Съгласна съм с парите, но това е жив гроб което ми предложиха. Миризмата на урина и белина още не ме е напуснала, а хората са натъпкани в стаи по 2 и 3 на квадратура, позволяваща поместване на леглата и една пътечка.
    Не говоря за милосърдие и дарение от тяхна страна, но когато искат нека да предлагат адекватна услуга срещу парите които им даваме. И най-много ме ядоса коментара ,,ами като искате луксове идете при колежката която е еди къде си там е по 1500 лв. Коментара е излишен. п.п. Нарочно не упоменавам имената на тези домове нека те сами си направят сметката, не съм човек, който желае злото на някой, нека да печелят, радвам се на това, защото те плащат данъци и при тях работят хора които получават заплати не искам да изям на никой хляба, но ХОРА опомнете се не превръщайте живота на другите в залог за вашето благополучие

    ОтговорИзтриване