понеделник, 20 юли 2009 г.

СВОБОДА НА СЛОВОТО

https://www.vbox7.com/play:5fbf3d59 : "Деца коментират фолк-певици" - "Сигнално жълто" - СКАТ
Такаааа много поучително. Гледах този клип. Водих си и записки. От тях разбрах, че:
- Райна не знае да ходи на токче
- ... има криви крака
- Дали е най- красивия
- всички му се натискат
- Камелия е кучка
- Мария има много силикон
- На Аксиния и се е видяла гърдата
- А Лили Иванова е дърта изкуфелница.
Чудя се, ако тези деца ги попитат кой е Добри Чинтулов, кога е роден Левски, Кой е Борис Христов, кой е Апостол Карамитев - бих могла да измисля и други въпроси - дали така развълнувано щяха да коментират?
Мисли ли някой, че те казват това, което ТЕ мислят, или повтарят коментари чути от родители или сигнално жълти предавания? Колко от тях са чували, че по местната кабеларка има анимал планет или нешанъл джеографик (нарочно ги пиша на кирилица)?
Свободата на словото и демокрацията - начин на употреба. Мисля, че това би трябвало да бъде тема на много широк дебат. Интервюта, от сорта кой празнува на 2 февруари, двусмислени подмятания дори в предавания с детско участие и аудитория (визирам Това го знае всяко хлапе), пошлост, граничеща с простотия (шоуто на Слави, Комиците и повечето предавания с напън за комедийност), радиопредавания с уличен език, в които водещите си разменят ЛАКЪРДИИ - не бих го нарекла по друг начин. Вестници, играещи си с езика обръщайки словореда, за да станат интересни (24 часа), вестници пълни с правописни и пунктоационни грешки (вземете който и да е!). Субтитри с правописни грешки. ТОВА НЕ Е СВОБОДА НА СЛОВОТО!!!
Медиите били четвъртата власт. Явно е много силна тази власт, виждайки резултатите от нейното властване. И аз харесвам вицове с пиперлийско съдържание, и аз изпускам понякога парата с реплики от сорта "мамата, вратата". Но за всяко нещо си има време и място. Журналисти, водещи и други "културтрегери", на които им липсва собствената автоцензура би трябвало да отпадат от играта. А ние ги пращаме в парламента... (Сетих се за девойката от Скат, която след като беше избрана с листата на Атака, в едно интервю, на въпроса чувства ли се космополит, отговори - а, не аз не съм такава, аз съм много земна - да се смееш ли, да плачеш ли! И това закони ще ми кове!)
Сещам се за един анекдот от времето на Живков - срещат се Живков и Ицхак Финци. Живков, го закача - ей, Финци, в другите държави, евреите - банкери, а при нас - клоуни. Финци отговаря - ами всеки народ си заслужава евреите.
Дали пък не си заслужаваме и медиите, и политиците, и... децата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар