неделя, 9 май 2010 г.

ДЕН НА ПОБЕДАТА

Израстнах с книги, филми и песни за войната. Родителите ми пееха "Смуглянка", "Темная ночь", "Три танкиста". И до сега, като слушам тези песни, в гърлото ми застава буца. Възхищавах се от подвига и саможертвата, ужасявах се от жестокостта на концлагерите.
Но... после прочетох и други книги. Научих неща, за които преди не можеше да се говори. Тогава възникна въпросът - ЗАЩО!
Няма смислена война. Но според официалните хроники, по време на тази война са загинали над 60 МИЛИОНА души. 60% от тях са били цивилни - деца, жени, старци... Само от Съветския съюз, жертвите са 26,6 МИЛИОНА ДУШИ!!! Смисълът на тези цифри сега, когато вече имам деца и внуци става още по-ужасяващ!
Имало е много начини войната да не бъде допусната, тези жертви да не бъдат дадени. Но не - това не е станало. И кървавата машина се е завъртяла. Политици и управници хвърлят 80% от населението на Земята в месомелачка.
Сега не става ли същото! Защо? Не научиха ли хората урока си? Явно - не. За това, трябва да помним. Трябва да знаем. Трябва да разказваме на децата си. Войната не е екшън по телевизията. Войната е глад, смърт, разрушения. Оскотяване и принизяване на човешките същества. Децата ни трябва да го знаят. И не са виновни филмите, които гледат. Не са виновни медиите, които ги излъчват. Виновни сме ние, възрастните, които ги оставяме насаме с телевизора.
Гледах днес парада в Москва. Преди го възприемах по различен начин. И ние правим такива. А защо е тази зловеща демонстрация на сила и мощ? Не е ли време да се събудим?
Април 45 година - това са намерили американските войници, влязли в Аушвиц - поредният вагон с тела за рециклиране.


А това е дневникът на Таня Савичева. Момиченце от Ленинград. На 11 години.
Дневникът съдържа ДЕВЕТ листа:
  • 28 декември 1941 година. Женя умря в 12 часа сутринта.
  • Баба умря на 25 януари 1942 година, в 3 часа през деня.
  • Лека умря 17 март в 5 часа сутринта.
  • Чичо Вася умря на 13 април в 2 часа.
  • Чичо Леша - 10 май в 4 часа през деня.
  • Мама — 15 май в 7.30 сутринта.
  • Савичеви умряха.
  • Умряха всички.
  • Остана само Таня.
Таня умира на 14 години, от туберкулоза, получена по време на обсадата.

6 коментара:

  1. Потресаващо!Това трябва да се напомня.Няма справедлива война!

    ОтговорИзтриване
  2. Никога намя да го разберат тези,които диктуват войните.Сигурна съм ,че дори не мислят за обикновените хора.И тук командва парата.

    ОтговорИзтриване
  3. Не мила моя,хората не са си научили урока и водят много безсмислени войни!Нека Бог ни закриля и пази от този АД !
    Светланка твоя любимка!

    ОтговорИзтриване
  4. КАК ВЪОБЩЕ МОГАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ХОРА, НА КОИТО ИМ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ ДА ВОДЯТ ВОЙНИ, ДА УБИВАТ, ДА ИЗМЪЧВАТ...НИМА ТОВА СА.....ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА?!?!?!
    НИНКА, ТОВА СЪМ АЗ ..ДИМА, КОЯТО НЕ ИСКА ДА ПОВЯРВА, ЧЕ ТОВА Е...ХРАНА ЗА НЯКОИ, НАЧИН НА ЖИВОТ.....

    ОтговорИзтриване
  5. Някой беше казал, че:

    "Нито една кауза на света не заслужава проливането дори и на една детса сълза!"

    ОтговорИзтриване
  6. Преди време четох този дневник.В няколко изречения ужасната картина на войната.Хиляди пъти съм си задавал въпроса"Защо!".Отговора всъщност го знаем.За съжаление не зависи от нас.

    ОтговорИзтриване