От края на май, та до края на октомври всяка българска къща, имаща уважаваща себе си стопанка се превръща във фабрика за зимнина. Е, сега не е съвсем така. Сладка, компоти, сокове и лютеници, туршии и какво ли не в шарени бурканчета и кутии могат да се намерят във всеки по-голям магазин. Но все още има ентусиастки, които палят огньове в междублоковите пространства, пекат, варят, клечат около огньовете и опушват прането по терасите.
Във времето на моето детство, двете ми баби имаха негласно обявено съревнование, коя ще ме изненада с по-вкусно сладко, с по-питателна лютеница. За всекидневна употреба се вареше сладко от сини сливи, мармелад от ябълки. Баба Пенка правеше дори от домати и от моркови. Не ги обичах. Сладкото от червени домати имаше странен вкус на малини, благодарение на няколко пакетчета суха лимонада, а моркови въобще не обичах. Зелените доматчета предпочитах в туршията, но туршия ми даваха съвсем малко (да си „кусам”), че било вредно да ям солено.
А мама Жени – другата ми баба, правеше сладко от портокалови корички, което беше леко тръпчиво, гъсто и слънчево, конфитюр от праскови, сладко от зелени смокини, и от зрели смокини. От дюлите правеше най-красивото, ароматно и вкусно пелте. Обичах в чая да сложа лъжичка от него и много се радвах, когато на дъното оставаше неразтворена част. Тя се хлъзваше в устата ми и оставяше неповторимо усещане.
Мама Жени правеше и вълшебство от бели череши. Всяка черешка вместо костилка, имаше вътрешност от белен бадем. Сиропът беше кехлибарен, гъст, с аромат на индрише и ванилия. Това сладко беше за гости. Когато идваха нейните приятелки, се вадеше тържествено големият буркан, гостенките можеха да оценят прозрачността на сиропа, отблясъците светлина, пречупени в черешките, приличащи на вълшебни стъклени топчета. Аз трябваше да извадя миниатюрните стъклени чинийки, посребрените лъжички и мама Жени с движения на жрица извличаше от буркана безценното съдържание, като го разпределяше в чинийките, които аз с реверанс трябваше да ги подавам на танте Лиза, танте Тина и другите гостенки. Всяка се чувстваше длъжна да ме щипне по бузката и да отбележи, че детето е много бледничко. Следваше дълъг разказ за моите безконечни ангини, пневмонии и бронхити, а бурканът потъваше на най-високия рафт на шкафа.
Зад високия шкаф пръстите на баща ми започваха по-нервно да чукат по клавишите на пишещата машина, понасяше се дим от лулата му. Гостенките започваха да говорят тихичко. Сладкото в чинийките им намаляваше ужасно бавно. Моята отдавна беше празна. Пиеха кафе от мъъъъънички чашки, редяха пасианси, а аз използвах заетостта им, за да се мушна под масата.
Скрита от погледите им зад дългата покривка, се наслаждавах на полумрака и разказвах на куклата Анечка колко мразя да ме щипят. Веднаж бурканът остана на кухненското шкафче и си го примъкнах скришом под масата - как може да се устои на такова изкушение! Оооо, с какво наслаждение измъквах с пръсти прозрачните лепкави топчета, изсмуквах първо бадемчето, после сдъвквах жилавата черешка, облизвах потеклия по ръката ми гъст сироп и пак потапях пръсти в буркана. Куклата Анечка ме гледаше с ококорените си очи, но не и се полагаше – тя не е гостенка. Натежала, лепкава и доволна кротко съм заспала.
Събудих се от шума на вода. Мама жени пълнеше кофата, за да стопли вода и да ме окъпе. Докато съм спяла, съм бутнала буркана и всичко, всичко се е разляло по килима. На другата сутрин, пак шум от вода. На двора, мама Жени переше килима и мърмореше.
До следващата година гостенките въздишаха за сладкото от бели череши и тъжно чоплеха в чинийките мармелада от червени домати – няма да се хвърля я! Сватята го пратила, а детето не го яде...
Рецептата на мама Жени:
Необходими продукти за сладко от бели череши:
1. 2 кг бели череши с костилките
2. 1 кг захар
3. ½ чаена лъжица лимонтозу
По желание може да се добавят ванилия, листенца индрише, или друг ароматизатор.
Първо трябва да почистите белите череши от костилките. Това е малко трудоемка и пипкава работа. Имам запазен фуркет от времето на баба ми - това е нещо, като фиба, ама не е фиба. Става и с голяма безопасна, или уред за вадене на костилки. ;) След като почистите черешите ги изсипете в тава, а върху тях – захарта. Оставете ги да престоят 2-3 часа, докато черешите си пуснат сока. През това време слагате в малка тенджерка вода да заври, мятате в нея 2- 3 шепи бадеми. Когато водата изстине достатъчно, че да бъркате в нея, бадемите се белят много лесно. Ако са в повече - лесно. Децата много ще им се израдват. Ако не стигнат - пак лесно. Повтаряте процедурата. Във всяка черешка се забожда бадемче. Трудно е да мятате всички в тенджерата. Ръката сама отива другаде, но трябва да сте силни! Изсипвате сока и черешите в дълбока тенджера и слагате на котлона.
Варите сладкото на слаб огън, като от време на време разбърквате (внимателно, за да не се разкъсат черешите!) и обирате с решетъчна лъжица образувалата се от варенето пяна. Варите до момента, в който капка от сиропа, капната върху чиния не се разтича. Добавете лимонтозуто и оставете да поври още 3-4 минути. Напълнете готовото сладко в измити и подсушени бурканчета, които след като затворите добре обърнете с капачките надолу докато изстинат, за да се запечатат.
Първо трябва да почистите белите череши от костилките. Това е малко трудоемка и пипкава работа. Имам запазен фуркет от времето на баба ми - това е нещо, като фиба, ама не е фиба. Става и с голяма безопасна, или уред за вадене на костилки. ;) След като почистите черешите ги изсипете в тава, а върху тях – захарта. Оставете ги да престоят 2-3 часа, докато черешите си пуснат сока. През това време слагате в малка тенджерка вода да заври, мятате в нея 2- 3 шепи бадеми. Когато водата изстине достатъчно, че да бъркате в нея, бадемите се белят много лесно. Ако са в повече - лесно. Децата много ще им се израдват. Ако не стигнат - пак лесно. Повтаряте процедурата. Във всяка черешка се забожда бадемче. Трудно е да мятате всички в тенджерата. Ръката сама отива другаде, но трябва да сте силни! Изсипвате сока и черешите в дълбока тенджера и слагате на котлона.
Варите сладкото на слаб огън, като от време на време разбърквате (внимателно, за да не се разкъсат черешите!) и обирате с решетъчна лъжица образувалата се от варенето пяна. Варите до момента, в който капка от сиропа, капната върху чиния не се разтича. Добавете лимонтозуто и оставете да поври още 3-4 минути. Напълнете готовото сладко в измити и подсушени бурканчета, които след като затворите добре обърнете с капачките надолу докато изстинат, за да се запечатат.
МНОГО МОЛЯ, ПОДПИСВАЙТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ!
ОтговорИзтриванеКАк обичам домашно сладко. Но днес всички са изкушени от тези в магазините и не правят. Успех!
ОтговорИзтриванеНе съм ял сладко от бели череши, но сигурно е много хубаво!
ОтговорИзтриванеЯКО ЯКООО ;) СЛАДКА И ЛЮТЕНИЦИ ;)
ОтговорИзтриванеНинче,благодаря ти,че припомняш тази традиция!За някои!Аз все още си правя сладко от бели череши,от зелени орехчета и жълти кайсии!И зимно време се радвам на приятели,дошли не само заради еленския бут,но и за тези сладки вълшебства!Внучката ми също ги обожава,а чрез нея и аз си спомням далечното детство!
ОтговорИзтриванеОще веднаж ,блягодаря ти за приятния спомен!
Иван Недев
Blagodarq.
ОтговорИзтриванеI az si pravq sladko ot zeleni oreh4eta i kajsii.
Assia
Нина....и моите деца си спомнят годините на лютеницата и сладката,когато все още имахме къща и двор.Сега в тези панелени клетки нищо не можем си направи.Внуците няма да усетят вкуса на домашно приготвените вкусотии..
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога.
С поздрав:Дияна
Чела съм го Нуся,но пак го прочетох с голямо удоволствие.Царица си на малкия разказ!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала такова сладко ,но докато четях така ми се ще да можех да си хапна поне лъжичка!:)
ОтговорИзтриване........Браво Нинка ! ....АМИ ТО ТОВА ТВОЕТО НЕ Е ЕСЕ А НАПРАВО БИКАЗКА...от онез бабините, за които с умиление си спомням....
ОтговорИзтриванеРазказвай ни и за напред такива вълшебства неподвластни на времето
Аспарух Танков.
Нинка, както обикновено ме пренесе там... на мястото на събитието, сред гостите и видях онова малко момиченце, доволно и щастливо. Прекрасно отнасяне в миналото....
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
С уважение и възхищение:
Люба Хаджидобрева
Мила Нина, разказът ти е не само с цвят , но и с вкус!Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеМила Нинка, ти пак ме разчувства с тези спомени!Колко отдавна не съм вкусвала лютеница, като тази, която правеше баба Танка! А пък за нейната зимнина мога и роман да напиша! Също и за баба Злата,нейният зимник беше пълен с вкусотии - бутано масло, прясно сирене, извара, пастърма... хайде да не разказвам, че очите ми се насълзиха от вълнение... Благодаря ти, че ме върна в детството!
ОтговорИзтриванеС обич,
Таня Шелхорн
Какви сладки спомени нахлуха в главата ми :)))
ОтговорИзтриванеСладко от смокини...
А домашната лютеница намазана на филия домашен хляб :)))))
Благодаря ти за прекрасните спомени!
Успех Нина...
Диана Конакова
Вълшебни баби, вълшебни сладости и вълшебна разказвачка!!!
ОтговорИзтриванеДобрина Атанасова
Като човек обичащ да се храни, смятам да дам и аз своето мнение. Липсват ми домашните сладка, лютеница, апетитка. Майка ми какво вкусно пандишпаново руло със сладко от сини сливи правеше. Венелин Танков
ОтговорИзтриванеНина,поклон пред дарбата ти...
ОтговорИзтриване..изобщо не си бледничка и няма да те щипна по бузката:) Лепкава и доволна напускам, оставяйки благодарности за вкусния блог.
ОтговорИзтриванеjulia.lin
потапям пръсти в блога ти.. и ти и куклата Анечка отдавна спите
ОтговорИзтриванеджулия.лин
и под масата да се мушна ..мармеладът от червени домати е не. поздрави омазани с лютеница
ОтговорИзтриванеjulia.lin
Страхотен разказ :) Чувстваш се сладко, палаво, невинно и изкушен само като го четеш. А и не бях чувала за бели черешки със бадеми, трябва да го пробвам... Успех!
ОтговорИзтриванеНе знам какво е сладкото от бели череши, но от червени става разкошно.Нинче, сигурно още пазиш рецептата - ще я искам!
ОтговорИзтриванеОбикнах изкушенията на текстовете ти, Нина - те ни напомнят, че човек е толкова голям, колкото са ... спомените му. Сърдечно благодаря!
ОтговорИзтриванеd_Liberto
Нинче! Благодаря за върнатите спомени! Ти ни подари аромата и вкуса на детството!
ОтговорИзтриванеСпомнам си сладката,особено това от бели череши.Без срам признавамч,че съм запазила традициата и до ден днешен всяка година си приготвям домашни сладка,компоти,лютениици и т.н.колкото и селско да звучи .
ОтговорИзтриванеМного хубав разказ ,Нина!
Поздравления!
Чаровно ми потекоха лигичките... Няма нищо по-хубаво от домашните сладка, туршийки, козунаци :Р (така де), ама да не ги приготвяш ти, а да ги смъкваш от най-горния рафт.
ОтговорИзтриванеЧестно казано, понякога си мисля, че си била наистина извънредно палава и зличка... :Р Пък какви кротки дечица ти се паднаха... :РрРрР
:))) кротички ли, РРрррРРР Ама поне не можеш да си изкривиш душата - не съм крила бурканите на най-горния рафт, нали!
ОтговорИзтриванеСладък детски спомен!Нина, прочетох твоя разказ в първите дни на нашето запознанство и още тогава ми стана любим.Тази седмица ТИ ще бъдеш победител!!!
ОтговорИзтриванеНе си си правила труда - на ясно си, че това няма да ни попречи :Р
ОтговорИзтриванеА сега настана времето на ГМО ,ГМП и изкуствените подсладители и аромати.В легионерските си години съм прибягвал до сладка и комфитюри от супермаркетите и да ви кажа не бях очарован много.Преди това бях опознал,обаче сладоста и разкошното удоволствие от домашните неща и нямаше как да ми харесат тия евтини имитации.Аз съм роден ,откърмен и израсъл с това домашно производство на най-разнообразни храни и продоволствия.Обичам ги,липсвали са ми много ,обичам ги ,ще ги обичам винаги и дори сега сам си ги правя:)Браво нина !Чудесен блог!
ОтговорИзтриванеХареса ми спомена към дядовата къща!
ОтговорИзтриванеMnooogo "sladyk" razkaz :))))))))) 4e i zabaven i vesel :))))))) strahotno e, Nin4e :)))))
ОтговорИзтриванеОооох чета и се облизвам, както не обичам домашно сладко, но аз от смокини, и помня тези малки стъклени чинийки като от детски сервиз мънички, и как точно като дойдеха гости се изваждаха ... Сладко сладко похапнала и сладко заспала - имаше такава детска приказка - а тук ти си героинята. Успех!
ОтговорИзтриванеНИНКА, ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ УБЕЖДАВАМ, ЧЕ МАЙСТОРСТВОТО ТИ ДА ПРЕСЪЗДАВАШ СЪБИТИЯТА Е ТОЛКОВА ГОЛЯМО!!!! УСПЯВАШ ДА МЕ ПРЕНЕСЕШ В МИГОВЕ ОТ ДЕТСВОТО...КАТО ЧЕ ЛИ СЕ СЛУЧВА СЕГА И СЪМ ГЛАВНАТА ГЕРОИНЯ......
ОтговорИзтриванеМОИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ: ДИМА
Хареса ми,върна ме в детството :)
ОтговорИзтриванеЧерешки гарнирани с весела носталгия. :D
ОтговорИзтриванеЛена Станева
гласувам свежо! :))))
ОтговорИзтриване:) Отново грабваш вниманието, че и вкусовите рецептори :) Успех,Нинка!!!
ОтговорИзтриванеДояде ми се от това сладко. Увлекателно разказваш. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Поздравления, Нина!
ОтговорИзтриванеПотекоха ми лигите :-)
ОтговорИзтриванеЖестоко! Браво на авторката! Ще се радвам всеки път да ни изненадва с нови творби! Всичките ѝ неща, които е публикувала досега заслужават моите адмирации! Assen Alekov
ОтговорИзтриванеСупервкусно! Хареса ми! Поздравления!
ОтговорИзтриванеВАЛЕНТИНА ЕНЕВА КАЗА: МНОГО ТИ БЛАГОДАРЯ ДОБЪР РАЗКАЗВАЧ СИ УВЛИЧАШ ХОРАТА ДА ПРОЧЕТАТ ДОКРАЙ.ВЪРНА МЕ В ДЕТСТВОТО МИ
ОтговорИзтриванеИмала си хубаво детство за разлика от много други.
ОтговорИзтриванеОсвен спомена за страхотния вкус на бабиното сладко от зелени смокини и шипков мармелад, а рачела с орехи беше нечуван деликатес - ще се науча да ги правя, ако имам време някога, помня колко са трудоемни...Но най-важното е правенето на бурканите - събирахме се всички в голямата ми фамилия и общуването беше изумително - смях, закачки, разказване на истории, игри и пр. приятни неща...това беше по-незаменимото - времето да бъдем заедно и да общуваме непринудено, да се обичаме, надсмиваме над себе си .....Разказите ти събуждат най-хуб. спомени у мен и това е винаги. Благодаря ти! М.Сотирова
ОтговорИзтриванеТолкова вкусен разказ!!! Много вкусно ми стана на душицата!!!
ОтговорИзтриванеСетих се за бабините сладка, конфитюри, лютеници, компоти...и всички изкушения! На мен не ми даваха бамя, а толкова я обичах... сока й се стичаше по брадичката ми... ммм... и лютеницата от домати, лук и пъпеш ммм... А ако минем на сладко... много трябва да пиша... Това е твоя блог все пак!
Благодаря, Нина!
Мария
Помня и рибешката ти чорба :)), но това разляло се сладко засладня отдалеч...Баби- магьосници си имала...
ОтговорИзтриванеЗа един вълшебен миг се върнах назад в годините, усетих аромата на детството, чух нетърпеливата звънлива глъч на играещите навън деца, поскитах с тях по малките закътани улички, погледах омайващите багри на слънчевия залез......
ОтговорИзтриванеСпомени, спомени... Какви времена... и младост...
ОтговорИзтриванеИ аз бях тук,
ОтговорИзтриванезахаросах си настроението,
близах си пръстчетата едно по едно
и благодаря за почерпката на любезната домакиня :)
Приемай ги, Нина, заедно с комплиментите на
нерегистрираната тук, но и неанонимна
evdemoniq