сряда, 27 януари 2010 г.

Пак за децата, училището и още нещо


От известно време давам уроци. Пратиха ми млада майка, с две деца - в трети и в пети клас. Майката не работи. Но предпочита да плаща на мен, вместо да седне с децата си и да се позанимава с тях. Децата хубави, мили, гальовни. Но задават такива въпроси, че ми става страшно...
Учим с петокласника за Симеон и Златния век. Разказва момчето за културните центрове, и изведнъж пита - госпожо, това нещо, като сегашните молове ли е? Да се почуди човек, да се смее ли, да плаче ли.
Най-страшно ми се видя, когато съвсем сериозно ми съобщи, че американците са интриганти, за това били прокълнати и в Хаити имало земетресение. Внимателно го питам, къде е научил това. От госпожата! Мразел турците, американците, циганите, германците. Свива юмручета - те трябва да бъдат наказани. Питам го - защо?, а то - ми госпожата каза. Учи в едно от добрите училища в града. На какво ги учат там!

3 коментара:

  1. "Майката не работи. Но предпочита да плаща на мен, вместо да седне с децата си и да се позанимава с тях."

    Това обяснява всичко.

    Нина, ти си щастливка :)
    Лесни въпроси, децата освен етикетите на дрешките, друго не са прочели... Каквото и да им кажеш, ще ти повярват, нали за това си плащат. Така са ги научили.

    ОтговорИзтриване
  2. А какво правим с тази госпожа в училище?

    ОтговорИзтриване
  3. Директорката и дава премия, защото родителите са във възторг от педагогическите и способности и изключителния интелект. Макар най-голямата награда за нея да е да промива мозъчетата на повече деца..., пардон, да обучава ангелчетата им... :)

    ОтговорИзтриване