Моля, оставете тук вашите коментари, и гласувайте с бутона Свежо!
В края на лятото, с баща ми попаднах на таляна - талян, или далян се нарича място, където на колове в морето са закачени мрежи. В тях се заплитат пасажи преминаваща риба - хамсия, цаца, сафрид, а и по-едри - скумрия, паламуд (докато още ги имаше)... На каменистия бряг рибарите - обветрени необръснати мъже бяха си спретнали колиба, пред нея огнище. Всичко ми беше интересно. Голи до кръста те газеха из водата с високите си ботуши, някои с лодките отиваха навътре до коловете и ми изглеждаха, като магьосници. Разказваха ми страшни случки и високо се смееха на въпросите ми. Чичо Арто свиреше на китара и мрънкаше някаква протяжна песен, а аз обикалях наоколо, откривах изумителни съкровища сред камъчетата изхвърлени на брега. Возиха ме и с лодката, направиха ми шапка от огромни листа, разрешиха ми дори да държа шиш с нанизани риби над огъня. Влачех излъскани от водата сухи коренища със странни форми. Някои отиваха направо в огъня, други възрастен рибар, чието име вече не помня грижливо прибираше в колибата.
После те щяха да се превърнат в птици, хора, животни, които бяха подредени по лавиците излъскани, лакирани. Подари ми направен от него делфин и ми разказа красива история за това, как делфините спасявали хората. Привечер от лодката разтовариха уловената риба. Една част я отнесоха с раздрънкан пикап, а от това, което си оставиха възрастния рибар направи най-вкусната рибена чорба, която съм яла. Бях злоядо дете и баща ми се радваше на апетита ми.
Години след това, съм се чудила, защо толкова ми е харесала - дали заради деня, прекаран на чист въздух и изобилието на впечатления и емоции, или заради самата чорба.
Вече порастнала, заведох компанията си на остров Болшевик - сега Св. Анастасия. Пазачът на фара беше приятел на баща ми. Всяко лято прекарвахме там десетина дена и ми се зарадва, като на свое дете. Баща ми и приятелите му вече не ходеха там. Островът - пуста скала беше станал още по-самотно място за него. Бай Атанас - така му казваше баща ми, (за мен беше по-скоро дядо Атанас) ни посрещна, настани ни и се чудеше как да ни угоди. Разказах му детския си спомен и той само се подсмихна, събра си такъмите в лодката и каза да не се притесняваме, ако се забави. Цял ден се препичахме по скалите, плувахме из кристалната вода - на плажа водата вече не беше такава и всички бяха във възторг. Извадихме купища миди, пекохме ги на тенекията, която дежуреше на мидения плаж до кея. Миден, защото нямаше грам пясък - целият бряг е обсипан с мидени черупки.
Късно следобед бай Атанас триумфално се завърна. Помогнахме му да изтегли лодката и да свали две кофи пълни с още потрепваща риба - платики, преливащ във всички цветове на дъгата змарид, малки сафридчета, черни дебели попчета и няколко по-едри риби.
Запалихме огъня в старото огнище, от някъде се появи чугунено котле, в което водата бързо завря. Бай Атанас пъхна вътре почти всички дребни рибки. Когато се развариха, донесе стара, разкривена цедка и още едно котле. На мен се падна честта да претрия през цедката разварените рибки. Мътната гъста течност пак поставихме на огъня. Момчетата мъкнеха изхвърлените в задната част на острова от морето клони и коренища, поддържаха огъня, а бай Атанас с гордост ми показа градинката, която беше успял да направи зад сградата на фара в тази камениста почва. Изровихме няколко моркова, откъснахме листа целина и девисил, от една торба извади няколко картофа и омекнали домати. Всичко това едро нарязано също влезе в котлето. Големите риби почистени и обезкостени, нарязани на едри парчета ги метна във врящата чорба, когато зеленчуците бяха омекнали. В голям, бакърен тиган с дълга дръжка запържихме лук, който рязахме на смени, защото беше много, лютеше и дружно плакахме около него. Врящата в мазнината лучена смес се поръси обилно с червен пипер, и с нея "кавърдисаме" чорбата. Дафиново листенце, счукани зърна черен пипер и препечени на огъня сухи люти чушлета добавиха към ароматите нещо, от което вече всички огладняхме. Това, че хлябът е стар и се рони въобще не ни пречеше. Сърбахме от алуминиевите канчета, от лютото (или от дима на догарящия огън) очите се насълзяваха, и нямаше нищо по-вкусно на света! Гъста, плътна, ухаеща на море, подправки и дим, чорбата бързо свърши. Градът отсреща вече се очертаваше като наниз от премигващи светлини. Чуваше се само плисъкът на вълните и пукането на огъня.
Шоколад ли! Нееее. Не искам шоколад. Искам да се върна там, на топлата пуста скала, под звездите, да гледам притихналото море, и да посръбвам от онази чорба...
"Шоколад ли! Нееее. Не искам шоколад. Искам да се върна там, на топлата пуста скала, под звездите, да гледам притихналото море, и да посръбвам от онази чорба..."
ОтговорИзтриванеИ аз не искам шоколад и аз искам да изживея този спомен.
Хареса ми този вкус на лято.
ОтговорИзтриванеДо сега нито един шоколад не е оставил в мен незабравим спомен. Приятелите около огъня,китарата,непринудения весел разговор на скалата в морето или на поляната в гората това помня и не ще забравя!
ОтговорИзтриванеПоздравления за този прекрасен блог!
Искам и аз от рибената чорба,изглежда много вкусна.
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога,Нина.Незабравимите мигове от детството,морето и любимите хора.
ОтговорИзтриванеЗавладяващо и въздеѝстващо...Аплодисменти
ОтговорИзтриванеМного красив разказ!!! Чудесен е!!!
ОтговорИзтриванебраво, много добро
ОтговорИзтриванеДокато огънят, на който къкри тази вълшебна чорба, гори, няма как човек да бъде самотен!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Нина, за този толкова жив и топъл спомен!
Много завладяващо. Хареса ми!
ОтговорИзтриванеЕстествено и завладяващо! Поздравления за живия разказ, който усетих все едно и аз съм била там.
ОтговорИзтриванеЗа мен е доста непознато усещането за вечер край море и рибена чорба, но топлите човешки отношения и обичта към майката-природа са част от живота ми...От вашия текст лъха голямата Ви доброта, това много релаксира читателя....чета ви с удоволствие и интерес! Хубаво е, че споделяте всичко това с нас...Добротата ви е и много мъдра, много искрена, близка, неподправена...Благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, приятели!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е..за миг се пренесох на това чудно място и....неееее..не искам да чувам за никакъв шоколад..
ОтговорИзтриванебраво. страхотно е. здраве и много положителни моменти да има около теб и близките ти. асен алеков
ОтговорИзтриванеЧудесно! Носталгия! Толкова омайно разказва Нина Гордиюк
ОтговорИзтриванеоооо, и аз не искам шоколад... искам чорбаааа :)))))
ОтговорИзтриванеНИНКА, И АЗ НЕ ИСКАМ ШОКОЛАААД!!!
ОтговорИзтриванеТИ СИ НЕНАДМИНАТ РАЗКАЗВАЧ!!!
ОМАЙВАШ!!!
ДИМА ТЕ ПРЕГРЪЩА!!!