събота, 13 юни 2009 г.

БЪЛГАРИЯ

От няколко месеца съм абонат на Булсатком. Много канали, високо качество – не че рекламирам – просто се радвам, че има с какво да запълня принудителното си седене пред телевизора.
Не обичам сериали, предизборни бла-бла, стари филми... Много ми допадат разните предавания на Discovery, Animal planet и Zone club. С удоволствие гледам по последния предаването Място под слънцето. Във всеки епизод водещата предлага на двойка англичани да изберат имот в рамките на някоя държава. Разказва за района, за традициите, показва характерни архитектурни или интериорни решения. Бих желала да пътувам, да видя. Нямам възможност. Така че поглъщам всичко с голямо удоволствие. И о, чудо! В поредния епизод на млада двойка предлагат имоти в България. Даже се зарадвах – та това е прекрасно! Една добра реклама на страната ни!
Какво беше разочарованието ми, когато епизодът започна!
Първо музикалния фон – източно маане (разбирай турски фолклор). Водещата обяснява, че 80% от населението живее в селата. Достатъчно е да се надникне с половин око в сайта на НССИ, за да се види, че само София, концентрира около 17% от населението. А градското население е около 71 %. Това може да се види и в wikipedia, при това не само в българския вариант на енциклопедията.
После започва обяснение, как живеят и работят българите на село. Кадри от някаква махала, дядо с пет-шест проскубани овце, две баби с мотички в камениста нивичка...
Е, не мога да си изкривя душата. Имаше и прекрасни панорамни кадри на Велико Търново, на гори и планини, но общото внушение – там (тоест ТУК, в БЪЛГАРИЯ!) хората живеят бедно, като аборигени, къщите им са порутени, технически прогрес няма, а българите – извинете ме – показваха откровено цигански катуни или очукани хорица. Не че ги нямаме. Не че няма по селата възрастни хора с мотички. Но ТОВА ли е България!!!
Надявам се и друг да е гледал този епизод и да попита създателите му – само това ли са видяли в България. Едва ли в Испания, Франция, Белгия няма бедни хора, борещи се за хляба си, бедни квартали, гета... Но в това предаване те не са показани. ТАКА е показана САМО България!
Обидно е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар