четвъртък, 3 март 2016 г.

3 МАРТ

Искаме, или не, телевизорът стана част от живота ни. Поне сега има много канали и мога да избирам, какво да гледам. Напоследък често гледам Травел ченъл. Имат няколко поредици – Загадки в музея, Загадките на паметниците и пр. Гледам и се чудя. Показват някакъв артефакт, или музей, разказват историята му – история на стотина двеста години. История, свързана с предателство, грабеж, шпионаж, изобретение... Но каква гордост лъха от всичко. Направено хем атрактивно, хем разказва за миналото. Лошо, или хубаво то си е тяхното минало и някой разказва за него. С гордост.

На днешния ден е модерно да се говори за патриотизъм. Някои музеи щедро допуснаха ученици и учители (с карти за принадлежност към съответната група) безплатно до експозициите си. Лелеее! А колко учители и ученици групово в почивния ден ще отидат? Нямаше ли да е по-добре да е достъпно за всички, за да се стимулират мама и тате да заведат децата?

Имаме музеи и експонати, които са не просто НАША история. Те са СВЕТОВНА история. История на цивилизацията. Но като изключим пътуващите златни съкровища, май светът дори не подозира за съществуването на другите.
Плачем за туризма – запада видите ли. Защо вместо стотици хиляди за изработване на лого приличащо на пържено яйце, за имитация на нестинарски игри върху нарисувано огнище не се инвестира в направата на такава поредица. За Македония и Черна гора в същата телевизия се въртят рекламни клипове, възхваляващи природата, историята, кухнята. Не говоря за другите държави. За съседите, които не са по-богати от нас.
Патриотизмът не е просто дума. Има една руска песен – от къде започва Родината? Вместо да показваме във филмите псуващия Левски, да писателстват някои хора, че е нямало Баташко клане, да отричаме всичко в миналото си, мисля, че отдавна е време да покажем историята такава, каквато е в музеите ни. За да можем вместо да се делим на червени, зелени, пембяни, фоби, фили, да можем да кажем – аз съм БЪЛГАРИН. Наследник на древна култура. Не просто жител на територия.

Май се размечтах...

Няма коментари:

Публикуване на коментар