четвъртък, 19 юли 2012 г.

Хора, бъдете ЧОВЕЦИ!

Малкото момиче на мама вече не е малко. Учи, работи. Работи на летище Бургас. Вече няколко години през лятото е през ден там. По 12 часа. Гордея се и съм щастлива с децата си. С това, че се справят с предизвикателствата на живота.

Още от ученически години моето момиче има красива дружба с едно момче. Радвам им се. И двамата хубави (наше лошо нЕма), и двамата умни (че как иначе), и двамата трудолюбиви... 
От снощи вече радостта и гордостта ми, ще са гарнирани със страх. Страх от мисълта, че нещо извън моя контрол ги заплашва.

Вчера на работа беше приятелят на дъщеря ми. Цяла вечер следях всички новини, линковете във фейсбук, коментарите под новините в нета.

Много въпроси възникнаха. Първо - няма ли в телевизиите ни грамотни журналисти, които могат да говорят без да ъъъъкат, без да мекат, които да задават умни и коректни въпроси. Второ - може ли пресаташето на Външно министерство да обърка летище Сарафово с летище Сараево! Трето - това, че някои политици се опитват да вадят политически дивидент от всичко, е ясно. Но не ми е ясно, защо уж нормални хора, далеч от политиката се плюнчат в коментарите и дори за наличието на кратери по лунната повърхност им са виновни президент, премиер, полиция... Независимо коя политическа сила е на власт в момента.

Потресена съм от словесната агресия в мрежата. Грамотни и не до там грамотни хора дават акъл как и какво да се прави, критикуват, призовават към протести, мирни и не до там мирни действия.

Хора, това е човешка трагедия. Без значение от каква народност са загиналите. Без значение кой е на власт. Не превръщайте всичко в повод да тренирате остроумието си и да демонстрирате партийните си пристрастия. Ако не можете простичко, по човешки да изразите съчувствие, просто замълчете!

5 коментара:

  1. Нинка,поздравления за поста!Така е,мнозина сме изправени на два крака и имаме уж членоразделна реч,ала малцина заслужават тази титла .Да бъдеш ЧОВЕК и да изпиташ съчувствие и съпричастност с чуждата болка за някои е трудно,но не и невъзможно!

    ОтговорИзтриване
  2. Не можеш да си представиш какви щуротии прочетох по разните коментари.

    ОтговорИзтриване
  3. Нинка,аз също и това ме отврати /за кой ли път?/от част от нацията ни и по-специално от онез ,кои вярват в крайния национализъм

    ОтговорИзтриване
  4. Нина,и аз не разбирам как може да се спекулира с тази голяма човешка трагедия,трагедия не само за загиналите,мир на праха им,за пострадалите,но и за всички останали,защото ние вече знаем,че в България може да се случи и това!
    Докато болшинството бяха обзети от ужас голяма част остроумничеха.Не разбирам!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен блог! Възхитена съм! За съжаление си си много права, но няма кой да вземе отношение. Няколко човека сме, но ние нямаме власт и не можем да помогнем нито на теб, нито на българското правителство, нито на горките опечалени!

    ОтговорИзтриване